PERHATIAN

Kami mengalu-alukan sebarang informasi dan juga timbal balas daripada anda sekalian terutamanya mengenai isu-isu setempat di Pulau Pinang.

Mari kita sama-sama bongkar dan dedahkan pembohongan Lim Guan Eng dan DAP Pulau Pinang !!

Emelkan ke penang.umb@gmail.com

Terima kasih.

Saturday, May 7, 2011

Peruntukan Sekolah Serlahkan Konsep “Hitlerisme” DAP

GEORGE TOWN, 4 Mei – Bagaikan sudah terang lagi bersuluh, ternyata kerajaan DAP Pulau Pinang sekali lagi terbukti mengamalkan pentadbiran menjurus kepada konsep “Hitlerisme”.

Ini berikutan pendedahan Ahli Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Dua, Datuk Jasmin Mohamed yang mendakwa kerajaan DAP Pulau Pinang tidak adil dalam pembahagian peruntukan untuk sekolah-sekolah di negeri ini.

Dedah beliau sekolah agama rakyat hanya menerima peruntukan sebanyak RM1.8 juta tahun lepas berbanding Sekolah Jenis Kebangsaan (SJK) Cina menerima peruntukan sebanyak RM3.8 juta, SJK Tamil (RM1.7 juta) dan Sekolah Mubaligh (RM850,000)

“Saya lihat peruntukan yang disediakan tidak adil,”  katanya ketika membahaskan usul ucapan terima kasih di atas ucapan Yang Dipertua Negeri Tun Abdul Rahman Abbas pada sidang Dewan Undangan Negeri di sini, hari ini.
Selain itu, beliau berkata kerajaan negeri hanya menambah RM50 sebulan dalam pemberian elaun untuk guru Kelas Al-Quran dan Fardu Ain (Kafa).
“Sebaliknya kerajaan pusat memberikan sebanyak RM800 sebulan,” katanya.
Jasmin juga membangkitkan isu 60 lawatan ke luar negara yang melibatkan kos hampir RM560 ribu oleh kerajaan negeri tahun lepas.
“Daripada jumlah itu, sembilan lawatan dilakukan oleh Ketua Menteri dengan kos kira-kira RM58,000 dan Ketua Menteri 1 mengadakan lawatan sebanyak tujuh kali dengan kos sebanyak kira-kira RM56,000 manakala Ketua Menteri II melawat keluar negara sebanyak sekali tetapi lawatan itu ditaja oleh Invest Penang,” katanya.
Beliau berkata antara negara yang dilawati ialah Thailand, Taiwan, Korea Selatan, Hong Kong, Macau, Pakistan, Amerika Syarikat dan Indonesia.

No comments:

Post a Comment