PERHATIAN

Kami mengalu-alukan sebarang informasi dan juga timbal balas daripada anda sekalian terutamanya mengenai isu-isu setempat di Pulau Pinang.

Mari kita sama-sama bongkar dan dedahkan pembohongan Lim Guan Eng dan DAP Pulau Pinang !!

Emelkan ke penang.umb@gmail.com

Terima kasih.

Monday, February 1, 2010

PAS masih sayang lagi Khalifah LGE di PP


KUALA LUMPUR 31 Jan. - Perkembangan terbaru kemelut politik yang membabitkan Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim dan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng amat meresahkan Pas terutama di kalangan pemimpin utama parti itu.

Meskipun keadaan dikatakan semakin meruncing, menurut sumber, kepimpinan Pas tetap dengan pendekatan 'tunggu dan lihat' sebelum membuat tindakan susulan.

Kata sumber itu lagi, pendirian Pas berhubung isu itu jelas iaitu parti berkenaan tidak akan campur tangan sebaliknya menyerahkan kepada kepimpinan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP untuk menyelesaikannya.

''Sungguhpun begitu, walau apa jua bentuk jalan penyelesaiannya Pas tetap tidak mahu DAP menjadi parti dominan dalam pakatan pembangkang.

''Ini kerana kami teramat khuatir yang ia boleh memberi impak terhadap Islam dan kepentingan Melayu di negara ini,'' katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Sumber itu mengulas kemelut yang berlaku antara Zahrain yang juga bekas Pengerusi PKR Pulau Pinang dan Guan Eng.

Zahrain sebelum ini telah melabelkan Guan Eng sebagai diktator, cauvinis dan berfikiran bahaya kerana sikapnya yang tidak suka dikritik selain berucap dalam bahasa Mandarin semasa konvensyen pakatan pembangkang baru-baru ini.

Setiausaha Agung DAP itu juga didakwa gagal menunaikan janji-janji pilihan raya umum lalu dan dianggap akan menjadi liabiliti kepada pakatan pembangkang sekiranya masih mengekalkan rentak pentadbiran yang diamalkan sekarang.

Sementara itu, Profesor Politik dan Pengajian Antarabangsa, Universiti Utara Malaysia (UUM), Prof. Dr. Mohamed Mustapha Ishak berkata, sudah tiba masanya Pas mengkaji semua kedudukannya dalam pakatan pembangkang.

Beliau berkata, hasil daripada pengamatannya selama ini Pas sejak berada di dalam pakatan gagal memainkan peranan untuk membela Islam mengikut konteks yang sebenar berbanding ketika parti itu sendirian.

''Pas bagi saya gagal menjadi parti alternatif terbaik kepada orang Melayu kerana terlalu ikutkan rentak PKR dan DAP. Mereka terpaksa mengorbankan matlamat perjuangan mereka asalkan kedudukan dalam pakatan tidak terjejas.

''Ini semuanya adalah disebabkan politik. Pas nampaknya lebih rela meraih sokongan PKR dan DAP demi pilihan raya, demi politik dan demi kuasa.

''Pas sebenarnya kuat tetapi mereka yang meletakkan kedudukan sehingga serendah ini. Mereka berada pada kedudukan nombor tiga dari segi jumlah Ahli Parlimen. Secara peribadi saya kurang yakin dengan kemampuan Pas sekarang,'' katanya lagi.

Beliau percaya sokongan masyarakat Islam dan Melayu terhadap Pas semakin terhakis sekiranya parti itu terus memainkan rentak serupa dengan PKR dan DAP.

''Ingatlah agama suci Islam ini jika tidak dijaga akan ada musibah yang akan diturunkan oleh Allah satu hari nanti. Saya yakin ini yang akan berlaku,'' katanya.

No comments:

Post a Comment